UCZESTNICY

Beneficjenci programu „Tak, potrafię!” chętnie dzielą się swoimi wrażeniami z uczestnictwa w projekcie. Dzięki różnym formom wsparcia, każdy z odbiorców mógł uzyskać pomoc w  dziedzinie,  która dotąd  przysparzała mu największe trudności. Uczestnicy nie ukrywają, że udział w projekcie dał im nie tylko praktyczne wskazówki związane ze skutecznym poszukiwaniem pracy, ale także pozwolił uwierzyć we własne możliwości.

1. Kolping dla Młodych!

2. Kolping dla Młodych! - artykuł Biuletyn Kolping

3. Kolping dla Młodych! - artykuł Biuletyn Kolping cz.2

4. Dobre zmiany w życiu zawodowym - artykuł Biuletyn Kolping

Sylwia Michalec - Centrum Wsparcia Wadowice

Mam na imię Sylwia. Jestem absolwentką liceum ogólnokształcącego o profilu policyjnym, obecnie studiuje zaocznie na kierunku: Bezpieczeństwo wewnętrzne, specjalność: Logistyka służb mundurowych. Od 20.03.2017 r. jestem uczestniczką projektu „Tak, potrafię”. W ramach projektu skorzystałam z sześciomiesięcznego stażu zawodowego, który miał miejsce w Komendzie Powiatowej  policji w Wadowicach. Jestem bardzo zadowolona z takiej formy wsparcia, ponieważ w ten sposób zorganizowany staż pozwolił mi na zaznajomienie się ze specyfiką pracy w policji. Moim marzeniem jest w przyszłości praca w służbach mundurowych, w związku z powyższym sześciomiesięczne doświadczenie zawodowe z tym kierunku uważam za dobry początek.

Jestem bardzo zadowolona z uczestnictwa w projekcie, miło wspominam również dwudniowe warsztaty wyjazdowe z psychologiem w Zakopanem, podczas których projektowaliśmy własną przyszłość, czy pracowaliśmy nad naszą motywacją.

Niedawno rozpoczęłam ścieżkę rekrutacyjną,  zmierzającą do podjęcia przeze mnie pracy w policji.

Grzegorz Wojtiuk - Centrum Wsparcia Kraków

W ramach programu "Tak, potrafię!", realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce, miałem możliwość spotkać się podczas zajęć z doradztwa indywidualnego i grupowego z doradcą zawodowym. Dowiedziałem się, że mój pomysł jest dobry na obecne oczekiwania rynku pracy. Zostało mi udzielonych wiele wskazówek: jak poruszać się po rynku pracy, pozyskiwać klientów, jak prawidłowo pisać CV i starać się o stanowisko oraz jak rzetelnie i dobrze dobierać pracowników w momencie poszukiwania kogoś do własnej firmy.
Podczas dwudniowego wyjazdu do Zakopanego w ramach zajęć z doradztwa psychologicznego, dowiedziałem się jaki mam charakter, jak radzić sobie podczas konfliktu, ze stresem oraz jak poprawnie używać mowy ciała werbalnej i niewerbalnej. W czasie wolnym od warsztatów mieliśmy zaplanowane wyjście w góry oraz wieczorną zabawę integracyjną.
Wszystkie zajęcia oferowane mi w ramach projektu „Tak, potrafię”,  nauczyły mnie czegoś nowego, pokazały nad czym muszę jeszcze popracować i jak dobrze wejść na rynek pracy w swojej dziedzinie.

Adela Koperska - Centrum Wsparcia Kraków

Zajęcia z psychologiem, w tym testy osobowości skierowały moją uwagę na szczególne cechy osobowości, które powinnam dalej rozwijać.
Jednym z ważniejszych tematów zajęć poruszonych przez prowadzącego (a dla mnie najważniejszych), były sposoby radzenia sobie ze stresem oraz znaczenie "mowy ciała”.  Uświadomiło mi to wagę istnienia pewnych elementów w prezentacji swojej osoby, co ułatwi mi prowadzenie trudnych negocjacji z klientami. Kolejnym ciekawym punktem projektu „Tak, potrafię”, był udział w zajęciach z doradcą zawodowym. Umożliwiły mi one postawić się po stronie interlokutora w czasie rozmów dotyczących rekrutacji.
Wymienione przeze mnie powyżej tematy zajęć dały mi szerszy obraz warunków w jakich przyjdzie mi prowadzić zaplanowaną działalność gospodarczą. Czas poświęcony na wymienione zajęcia nie należał do straconych!

Anna Olsińska - Centrum Wsparcia Kraków

Do projektu „Tak, potrafię”, realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce, trafiłam w trakcie przebranżawiania się. To co było dla mnie najważniejsze w momencie decyzji przystąpienia do projektu, to zapoznanie się aktualnościami na rynku pracy oraz możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji i doświadczenia poprzez odbycie kursu lub stażu.

Zajęcia realizowane w ramach projektu, pozwoliły na zasięgnięcie fachowej opinii m.in. doradcy zawodowego oraz psychologa, w temacie, który mnie najbardziej interesował, czyli nowo obranego kierunku zawodowego. Wspólna analiza poziomu motywacji, mocnych oraz słabych stron, zdobytych dotychczas umiejętności, podkreślenie osiągniętych celów i wyznaczenie nowych, dały mojej osobie wiele wskazówek dotyczących realnego i przemyślanego toku działania w nowym zawodzie. Mogłam liczyć na indywidualne podejście, zrozumienie oraz wsparcie moich pomysłów.

Całość warsztatów odbyła się w bardzo miłej i swobodnej atmosferze, pozwalającej na wyrażenie własnego zdania i poznania siebie bliżej. Uważam również, że zajęcia z pewnością dodają pewności siebie i wiary we własne możliwości, na efekty czego nie musiałam długo czekać, w związku z rozpoczęciem stażu przygotowującego mnie do pracy w zawodzie.

Podsumowując całokształt założeń wsparcia projektu „Tak, potrafię”, mogę śmiało stwierdzić, iż daje on szereg możliwości i pomaga rozwinąć skrzydła, osobom które naprawdę tego chcą.

Patryk Macięga - Centrum Wsparcia Wadowice

Mam na imię Patryk. Jestem uczestnikiem projektu „Tak, potrafię” realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce, w ramach Inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi  młodych. Cieszę się, że mam okazję uczestniczyć  w tak pomysłowym  przedsięwzięciu.    Swój udział w projekcie rozpocząłem w dniu 20.03.2017 r. Bardzo miło wspominam wszelkie wsparcie specjalistów, którzy z nami pracowali, tj. doradcy zawodowego, psychologa, coacha i specjalisty ds. rynku pracy. Szczególnie przypadły mi do gustu dwudniowe warsztaty z psychologiem zorganizowane w zakopiańskiej scenerii. Wspominam miłą atmosferę tych spotkań, które miały na celu integrację uczestników, prace nad motywacją, ćwiczenie umiejętności współpracy w grupie, a wszystko w kontekście pracy nad planowaniem własnej przyszłości.  Poznałem ciekawych ludzi, będących w podobnej sytuacji jak ja. Korzystając z oferty szkoleniowej w projekcie, wziąłem udział w dwóch kursach:
„Kwalifikacja wstępna kierowców w transporcie drogowym -  przewóz rzeczy” oraz „Kierowca kat. C”.
Dzięki wsparciu w ramach projektu otrzymałem pracę w firmie  budowlanej jako kierowca i podpisałem umowę o pracę.

Michał Wojewodzic - Centrum Wsparcia Kraków

Przystąpiłem do projektu "Tak, potrafię!" z nadzieją otrzymania dotacji na zaplanowaną działalność. Dofinansowanie było jedyną szansą dla mnie by rozpocząć przygodę z rękodziełem i modą na profesjonalnym poziomie  jak przede wszystkim ruszyć własny biznes z którego mógłbym się utrzymywać i rozwijać swoją pasję. Dzięki ukończonym szkoleniom i kursom w ramach projektu jestem w stanie wdrażać wiele dotychczas niewykorzystanych pomysłów i tworzyć efektywniejsze kampanie reklamowe etc.  Co więcej miałem szczęście trafić do wyjątkowo zróżnicowanej grupy ludzi pod względem planowanych działalności co zaowocowało ciekawymi znajomościami i nowymi rozwiązaniami w kwestii prowadzenia własnej marki.

Katarzyna Makoś - Centrum Wsparcia Kraków

Początkiem lutego 2017 roku założyłam własną  firmę dekoracyjno- florystyczną ,,Wiła wianki” specjalizującej się w kompleksowej obsłudze min. ślubów. Poprzez otrzymane wsparcie finansowe w ramach dotacji mogłam rozpocząć mój własny, pierwszy biznes. W trakcie starania się o dofinansowanie własnego biznesu otrzymałam cenne wskazówki odnośnie prowadzenia działalności gospodarczej co w dużej mierze znacznie ułatwiło mi start. Poprzez szkolenia zasięgnęłam cennej wiedzy na temat  skutecznej reklamy, księgowości, finansów, czy PR co jest nieodłącznym elementem w prawidłowo działającej firmie. Za otrzymane pieniądze dokonałam zakupu różnych dekoracji oraz sfinansowałam swoją reklamę i promocję. Dzięki temu zaistniałam i stałam się konkurencyjna.  Śmiało mogę stwierdzić, że mój biznes zaczyna prosperować i być rozpoznawalnym wśród klientów na tle konkurencji. Jestem optymistycznie nastawiona na przyszłość.

Anna Dużyńska - Centrum Wsparcia Kraków

Pół roku temu skorzystałam z dotacji przyznawanej prze KOLPING i założyłam swoją wymarzoną działalność. Z każdym kolejnym miesiącem wiem na ten temat coraz więcej, a firma, którą buduję dociera do coraz większego grona odbiorców. Pomoc w pisaniu biznesplanu jaką dostałam na kursach organizowanych przez KOLPING procentuje do dziś- we wszystkich trudniejszych momentach zaglądam do stworzonych tabelek i już wiem jaki kolejny ruch powinnam wykonać. Podzieliłam swoją działalność na dwa etapy: w pierwszej kolejności stworzyłam stronę internetową www.haftkrakow.pl która informuje lokalnych klientów o istnieniu i możliwościach mojej firmy, a zlecenia, które w ten sposób otrzymuję realizuję na profesjonalnej hafciarce zakupionej z otrzymanego grantu. Teraz tworzę trzon firmy-  sklep internetowy www.mamocoszyjesz.pl czyli miejsce dla mam z pasją, które kochają szyć ubrania i zabawki z pięknych materiałów. Ze wsparciem KOLPING, start w świat biznesu był dla mnie zdecydowanie łatwiejszy, dziękuję!

W dniach 2 -3 grudnia  b.r. odbyły się kolejne i niestety już ostatnie warsztaty grupowe dla naszych uczestników.

Eurodesk to program dla młodzieży działający w ramach programu "Erasmus+" oraz portal informacyjny, na którym znaleźć można wiele przydatnych informacji  o  pracy, projektach, konkursach czy dotacjach – POLECAMY!

Zachęcamy do systematycznej lektury działu PORADY, w którym to znajdziecie Państwo między innymi  artykuły z poradami naszego projektowego psychologa Michała Kaseli.