UCZESTNICY

Beneficjenci programu „Tak, potrafię!” chętnie dzielą się swoimi wrażeniami z uczestnictwa w projekcie. Dzięki różnym formom wsparcia, każdy z odbiorców mógł uzyskać pomoc w  dziedzinie,  która dotąd  przysparzała mu największe trudności. Uczestnicy nie ukrywają, że udział w projekcie dał im nie tylko praktyczne wskazówki związane ze skutecznym poszukiwaniem pracy, ale także pozwolił uwierzyć we własne możliwości.

1. Kolping dla Młodych!

2. Kolping dla Młodych! - artykuł Biuletyn Kolping

3. Kolping dla Młodych! - artykuł Biuletyn Kolping cz.2

4. Dobre zmiany w życiu zawodowym - artykuł Biuletyn Kolping

Wojciech Przywała - Centrum Wsparcia Kraków

Przystąpiłem do projektu "Tak, potrafię!" w grudniu 2017 roku. Od samego początku otrzymałem fachową wiedzę o aktualnej sytuacji na rynku pracy, a także moich możliwościach podczas uczestnictwa w projekcie. W siedzibie Kolpinga w Krakowie spotkałem bardzo życzliwe mi osoby, które przez cały okres trwania projektu służyły na każdym kroku pomocą i dzieliły się profesjonalną wiedzą.

Niezwykle pozytywnie wspominam warsztaty z psychologiem i doradcą zawodowym, podczas których zdobyłem praktyczne umiejętności z obszaru motywacji w poszukiwaniu pracy, asertywności, negocjacji, procesów rekrutacji i pokrewnych tematów. Wsparcie otrzymane od pracowników Kolpinga w Krakowie podczas szkoleń, jak również w trakcie odbywania stażu, okazało się niezmiernie przydatne, co poskutkowało świetnymi wynikami i podjęciem zatrudnienia w interesującym mnie środowisku NGO's. Jestem zadowolony z możliwości uczestnictwa w projekcie. Moja aktualna sytuacja zawodowa najlepiej odzwierciedla jakość usług świadczonych przez Kolping.

Z całą odpowiedzialnością jestem w stanie polecić każdemu współpracę z Kolpingiem.

Sylwia Michalec - Centrum Wsparcia Wadowice

Mam na imię Sylwia. Jestem absolwentką liceum ogólnokształcącego o profilu policyjnym, obecnie studiuje zaocznie na kierunku: Bezpieczeństwo wewnętrzne, specjalność: Logistyka służb mundurowych. Od 20.03.2017 r. jestem uczestniczką projektu „Tak, potrafię”. W ramach projektu skorzystałam z sześciomiesięcznego stażu zawodowego, który miał miejsce w Komendzie Powiatowej  policji w Wadowicach. Jestem bardzo zadowolona z takiej formy wsparcia, ponieważ w ten sposób zorganizowany staż pozwolił mi na zaznajomienie się ze specyfiką pracy w policji. Moim marzeniem jest w przyszłości praca w służbach mundurowych, w związku z powyższym sześciomiesięczne doświadczenie zawodowe z tym kierunku uważam za dobry początek.

Jestem bardzo zadowolona z uczestnictwa w projekcie, miło wspominam również dwudniowe warsztaty wyjazdowe z psychologiem w Zakopanem, podczas których projektowaliśmy własną przyszłość, czy pracowaliśmy nad naszą motywacją.

Niedawno rozpoczęłam ścieżkę rekrutacyjną,  zmierzającą do podjęcia przeze mnie pracy w policji.

Grzegorz Wojtiuk - Centrum Wsparcia Kraków

W ramach programu "Tak, potrafię!", realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce, miałem możliwość spotkać się podczas zajęć z doradztwa indywidualnego i grupowego z doradcą zawodowym. Dowiedziałem się, że mój pomysł jest dobry na obecne oczekiwania rynku pracy. Zostało mi udzielonych wiele wskazówek: jak poruszać się po rynku pracy, pozyskiwać klientów, jak prawidłowo pisać CV i starać się o stanowisko oraz jak rzetelnie i dobrze dobierać pracowników w momencie poszukiwania kogoś do własnej firmy.
Podczas dwudniowego wyjazdu do Zakopanego w ramach zajęć z doradztwa psychologicznego, dowiedziałem się jaki mam charakter, jak radzić sobie podczas konfliktu, ze stresem oraz jak poprawnie używać mowy ciała werbalnej i niewerbalnej. W czasie wolnym od warsztatów mieliśmy zaplanowane wyjście w góry oraz wieczorną zabawę integracyjną.
Wszystkie zajęcia oferowane mi w ramach projektu „Tak, potrafię”,  nauczyły mnie czegoś nowego, pokazały nad czym muszę jeszcze popracować i jak dobrze wejść na rynek pracy w swojej dziedzinie.

Kinga Latocha - Centrum Wsparcia Brzesko

O projekcie „Tak potrafię” dowiedziałam się w październiku ubiegłego roku z ulotki pozostawionej w Powiatowym Urzędzie Pracy w Brzesku. Ponieważ byłam osobą bez pracy postanowiłam się zgłosić. W Centrum wypełniłam formularz zgłoszeniowy i zostałam zakwalifikowana. W listopadzie spotkałam się z doradcą zawodowym i psychologiem. Spotkania te były dla mnie pożyteczne, ponieważ dostałam wiele cennych rad i wskazówek co do mojej drogi zawodowej – predyspozycji, moich mocnych stron itp. W ramach poradnictwa mieliśmy rozmowy indywidualne i grupowe. Dla mnie ciekawsze i  bardziej korzystne były te indywidualne – ponieważ mogłam swobodnie opowiadać o sobie i  nie obawiać się co usłyszą inni na mój temat. Z możliwości, jakie proponował mi projekt wybrałam bon stażowy – przez pół roku miałam czas aby nauczyć się wielu nowych rzeczy, nabyłam doświadczenie zawodowe i tym bardziej się cieszę, ponieważ po stażu będzie to moja pierwsza praca.

Dziś gdy jestem już zatrudniona po ukończonym stażu, mogę powiedzieć, że spełniły się moje oczekiwania -  zdobyłam duże doświadczenie, a co najważniejsze dla mnie pracuję więc udział w projekcie był bardzo ważny w rozpoczęciu drogi zawodowej.

Adela Koperska - Centrum Wsparcia Kraków

Zajęcia z psychologiem, w tym testy osobowości skierowały moją uwagę na szczególne cechy osobowości, które powinnam dalej rozwijać.
Jednym z ważniejszych tematów zajęć poruszonych przez prowadzącego (a dla mnie najważniejszych), były sposoby radzenia sobie ze stresem oraz znaczenie "mowy ciała”.  Uświadomiło mi to wagę istnienia pewnych elementów w prezentacji swojej osoby, co ułatwi mi prowadzenie trudnych negocjacji z klientami. Kolejnym ciekawym punktem projektu „Tak, potrafię”, był udział w zajęciach z doradcą zawodowym. Umożliwiły mi one postawić się po stronie interlokutora w czasie rozmów dotyczących rekrutacji.
Wymienione przeze mnie powyżej tematy zajęć dały mi szerszy obraz warunków w jakich przyjdzie mi prowadzić zaplanowaną działalność gospodarczą. Czas poświęcony na wymienione zajęcia nie należał do straconych!

Marzena Prażmowska - Centrum Wsparcia Oświęcim

Zgłosiłam się do projektu „Tak potrafię” z nadzieją otrzymania pomocy w znalezieniu zatrudnienia. W ramach proponowanej ścieżki wsparcia odbyłam indywidualne i grupowe spotkania z doradcą zawodowym i psychologiem.

Zwiększyłam swoją wiedzę na temat rynku pracy, dokumentów rekrutacyjnych, rozmowy kwalifikacyjnej oraz poznałam podstawy radzenia sobie z sytuacjami stresowymi, nagłymi, nieoczekiwanymi w życiu zawodowym. Pośrednik pracy pomógł mi znaleźć pracodawcę, który zgodził się przyjąć mnie na staż na stanowisku sprzedawcy. Dzięki udziałowi w projekcie mam pewność zatrudnienia przez najbliższe 6 miesięcy i postaram się pracować tak, by okres ten jak najbardziej się wydłużył.

Anna Olsińska - Centrum Wsparcia Kraków

Do projektu „Tak, potrafię”, realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce, trafiłam w trakcie przebranżawiania się. To co było dla mnie najważniejsze w momencie decyzji przystąpienia do projektu, to zapoznanie się aktualnościami na rynku pracy oraz możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji i doświadczenia poprzez odbycie kursu lub stażu.

Zajęcia realizowane w ramach projektu, pozwoliły na zasięgnięcie fachowej opinii m.in. doradcy zawodowego oraz psychologa, w temacie, który mnie najbardziej interesował, czyli nowo obranego kierunku zawodowego. Wspólna analiza poziomu motywacji, mocnych oraz słabych stron, zdobytych dotychczas umiejętności, podkreślenie osiągniętych celów i wyznaczenie nowych, dały mojej osobie wiele wskazówek dotyczących realnego i przemyślanego toku działania w nowym zawodzie. Mogłam liczyć na indywidualne podejście, zrozumienie oraz wsparcie moich pomysłów.

Całość warsztatów odbyła się w bardzo miłej i swobodnej atmosferze, pozwalającej na wyrażenie własnego zdania i poznania siebie bliżej. Uważam również, że zajęcia z pewnością dodają pewności siebie i wiary we własne możliwości, na efekty czego nie musiałam długo czekać, w związku z rozpoczęciem stażu przygotowującego mnie do pracy w zawodzie.

Podsumowując całokształt założeń wsparcia projektu „Tak, potrafię”, mogę śmiało stwierdzić, iż daje on szereg możliwości i pomaga rozwinąć skrzydła, osobom które naprawdę tego chcą.

Patryk Macięga - Centrum Wsparcia Wadowice

Mam na imię Patryk. Jestem uczestnikiem projektu „Tak, potrafię” realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce, w ramach Inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi  młodych. Cieszę się, że mam okazję uczestniczyć  w tak pomysłowym  przedsięwzięciu.    Swój udział w projekcie rozpocząłem w dniu 20.03.2017 r. Bardzo miło wspominam wszelkie wsparcie specjalistów, którzy z nami pracowali, tj. doradcy zawodowego, psychologa, coacha i specjalisty ds. rynku pracy. Szczególnie przypadły mi do gustu dwudniowe warsztaty z psychologiem zorganizowane w zakopiańskiej scenerii. Wspominam miłą atmosferę tych spotkań, które miały na celu integrację uczestników, prace nad motywacją, ćwiczenie umiejętności współpracy w grupie, a wszystko w kontekście pracy nad planowaniem własnej przyszłości.  Poznałem ciekawych ludzi, będących w podobnej sytuacji jak ja. Korzystając z oferty szkoleniowej w projekcie, wziąłem udział w dwóch kursach:
„Kwalifikacja wstępna kierowców w transporcie drogowym -  przewóz rzeczy” oraz „Kierowca kat. C”.
Dzięki wsparciu w ramach projektu otrzymałem pracę w firmie  budowlanej jako kierowca i podpisałem umowę o pracę.

Michał Wojewodzic - Centrum Wsparcia Kraków

Przystąpiłem do projektu "Tak, potrafię!" z nadzieją otrzymania dotacji na zaplanowaną działalność. Dofinansowanie było jedyną szansą dla mnie by rozpocząć przygodę z rękodziełem i modą na profesjonalnym poziomie  jak przede wszystkim ruszyć własny biznes z którego mógłbym się utrzymywać i rozwijać swoją pasję. Dzięki ukończonym szkoleniom i kursom w ramach projektu jestem w stanie wdrażać wiele dotychczas niewykorzystanych pomysłów i tworzyć efektywniejsze kampanie reklamowe etc.  Co więcej miałem szczęście trafić do wyjątkowo zróżnicowanej grupy ludzi pod względem planowanych działalności co zaowocowało ciekawymi znajomościami i nowymi rozwiązaniami w kwestii prowadzenia własnej marki.

Izabela Walus-Kajor - Centrum Wsparcia Oświęcim

Dzięki możliwości obycia stażu  w ramach projektu " TAK, POTRAFIĘ!" otrzymałam okazję  zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce. Udział w projekcie umożliwił mi również poznanie zasad funkcjonowania dużej organizacji. Wierzę, że poznanie specyfiki pracy na danych stanowiskach umożliwi mi jeszcze lepsze kształtowanie swojej przyszłości w zakresie zatrudnienia.

Katarzyna Makoś - Centrum Wsparcia Kraków

Początkiem lutego 2017 roku założyłam własną  firmę dekoracyjno- florystyczną ,,Wiła wianki” specjalizującej się w kompleksowej obsłudze min. ślubów. Poprzez otrzymane wsparcie finansowe w ramach dotacji mogłam rozpocząć mój własny, pierwszy biznes. W trakcie starania się o dofinansowanie własnego biznesu otrzymałam cenne wskazówki odnośnie prowadzenia działalności gospodarczej co w dużej mierze znacznie ułatwiło mi start. Poprzez szkolenia zasięgnęłam cennej wiedzy na temat  skutecznej reklamy, księgowości, finansów, czy PR co jest nieodłącznym elementem w prawidłowo działającej firmie. Za otrzymane pieniądze dokonałam zakupu różnych dekoracji oraz sfinansowałam swoją reklamę i promocję. Dzięki temu zaistniałam i stałam się konkurencyjna.  Śmiało mogę stwierdzić, że mój biznes zaczyna prosperować i być rozpoznawalnym wśród klientów na tle konkurencji. Jestem optymistycznie nastawiona na przyszłość.

Anna Dużyńska - Centrum Wsparcia Kraków

Pół roku temu skorzystałam z dotacji przyznawanej prze KOLPING i założyłam swoją wymarzoną działalność. Z każdym kolejnym miesiącem wiem na ten temat coraz więcej, a firma, którą buduję dociera do coraz większego grona odbiorców. Pomoc w pisaniu biznesplanu jaką dostałam na kursach organizowanych przez KOLPING procentuje do dziś- we wszystkich trudniejszych momentach zaglądam do stworzonych tabelek i już wiem jaki kolejny ruch powinnam wykonać. Podzieliłam swoją działalność na dwa etapy: w pierwszej kolejności stworzyłam stronę internetową www.haftkrakow.pl która informuje lokalnych klientów o istnieniu i możliwościach mojej firmy, a zlecenia, które w ten sposób otrzymuję realizuję na profesjonalnej hafciarce zakupionej z otrzymanego grantu. Teraz tworzę trzon firmy-  sklep internetowy www.mamocoszyjesz.pl czyli miejsce dla mam z pasją, które kochają szyć ubrania i zabawki z pięknych materiałów. Ze wsparciem KOLPING, start w świat biznesu był dla mnie zdecydowanie łatwiejszy, dziękuję!

Małgorzata Nizioł - Centrum Wsparcia Brzesko

Skąd dowiedziała się Pani o projekcie Tak potrafię i dlaczego zgłosiła się Pani do Centrum Wsparcia?

Szukałam oferty pracy  na stronach internetowych, i tak trafiłam na stronę projektu „Tak, portafię!”.

Jak ocenia Pani spotkania z doradcą zawodowym i psychologiem i czy pomogły w podjęciu decyzji, którą formę wsparcia wybrać?

Spotkania z doradcą zawodowym i psychologiem oceniam pozytywnie, pomogły mi w podjęciu decyzji jaką formę wsparcia wybrać, a tą formą wsparcia był staż.

Czy warsztaty grupowe uważa Pani za konieczne, jak się Pani czuła na tych zajęciach czy tematyka była interesująca?

Warsztaty grupowe oceniam bardzo dobrze, tematyka była interesująca i pomocna, myślę że mogło być troszkę więcej godzin warsztatów z psychologiem.

Czy liczba godzin poświęconych Uczestnikowi uważa Pani za wystarczającą. Jeśli nie to dlaczego?

Liczba godzin poświęcona uczestnikowi, moim zdaniem była wystarczająca.

Jak ocenia Pani pracę Centrum?

Pracę Centrem oceniam pozytywnie, chętnie je odwiedzałam i polecam innym.

Czy miejsce pracy, obowiązki Pani powierzone, zdobyte doświadczenie  procentują w Pani obecnej sytuacji na rynku pracy?

Miejsce pracy, obowiązki mi powierzone, zdobyte doświadczenie procentują w mojej obecnej sytuacji. Dzięki Centrum mam pracę, która sprawia mi satysfakcję oraz możliwość rozwoju zawodowego.

Co chciałaby Pani przekazać Realizatorom projektu – uwagi, opinie

Moja opinia o Centrum jest pozytywna. Spotkania z doradcami oraz psychologiem potrafią nakierować uczestnika, którą formę wsparcia wybrać. Cieszę się, że mogłam brać udział w projekcie Tak potrafię. Dziękuje Realizatorom projektu za możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego.