09.2017

SZKOLENIA I KURSY W „TAK ,POTRAFIĘ!”

Tak ,potrafię!

Taką refleksję powinien mieć każdy uczestnik naszego projektu.

„Ale jeśli nie potrafię? To się nauczę!” – bo projekt oferuje uczestnikom szerokie możliwość skorzystania ze specjalistycznych kursów i szkoleń zwiększających wiedzę, umiejętności, kompetencje i kwalifikacje – w szczególności zawodowe, potwierdzone certyfikatami honorowanymi przez pracodawców.

Do tej pory z bezpłatnej oferty szkoleniowej skorzystało już 60 uczestników projektu. Zorganizowaliśmy dla nich 90 specjalistycznych kursów i szkoleń dopasowanych do ich oczekiwań i potrzeb, dookreślonych dzięki specjalistycznemu doradztwu zawodowemu. Znaczna grupa osób ukończyła więcej niż jeden kurs. Było to możliwe dzięki przyznanym bonom szkoleniowym. Warunkiem uzyskania bonu jest samodzielne znalezienie przyszłego pracodawcy, który oświadczy, że zatrudni dana osobę po zakończeniu wybranego kursu lub kursów.

Panowie najchętniej szkolili się na kursach operatorów maszyn budowlanych, w tym operatorów koparko-ładowarek, koparek, spychaczy, dźwigów wieżowych i wózków jezdniowych oraz kursach spawaczy.

Duża grupa osób zdobyła, dzięki kursom prawa jazdy, uprawnienia kierowcy – w większości samochodów osobowych, ale również zawodowych kierowców ciężarówek i autobusów. W tej grupie zawodowych kierowców mamy również kobiety!

Sporym zainteresowaniem cieszą się również kursy komputerowe, zarówno ogólne, jak i specjalistyczne, zaawansowane np. z grafiki komputerowej, czy projektowania stron, bo w obecnych czasach komputer staje się narzędziem pracy w wielu zawodach.

We współczesnym, otwartym świecie cenną umiejętnością jest znajomość języków obcych, dlatego również z takich kursów skorzystali uczestnicy projektu.

Mamy nadzieję, że dzięki zorganizowanym dzięki projektowi kursom np.: florystyki, fryzjerstwa, masażu, trenera personalnego, pomożemy spełnić marzenia naszych beneficjentów o pracy w wymarzonym zawodzie.

Specjalista ds. szkoleń Anna Wiśniewska

Zdjęcia - kurs florystyczny.